Absolutnie dobre - Sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i mozzarelli

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i mozzarelli

Kilka ładnych lat temu tę oto sałatkę miałam okazje pierwszy raz spróbować u mojej koleżanki Moniki. To były czasy, gdy rukoli nie można było jeszcze dostać w każdym sklepie, a suszone pomidory były rarytasem. Wtedy też królowała sałatka Caprese, którą bardzo lubiłam, ale sałatka Moniki podbiła moje kubki smakowe swą wyrazistością i świeżością. Okazała się wg. mnie lepszym, udoskonalonym wariantem Caprese, dzięki sosowi z czosnkiem i octem balsamicznym. Do dziś ją przygotowuję do obiadu czy na kolację a domownicy ją uwielbiają. Polecam! ❤️

Kamila

Składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 8-17 kulek mini mozzarelli wg. uznania
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 8 pomidorów suszonych w zalewie

Na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Na talerz wykładamy umytą rukolę.
2. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz suszone pomidory pokrojone na cienkie paseczki. Delikatnie mieszamy.
3. Na wierzch kładziemy mozzarellkę.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy olej oraz ocet balsamiczny i sól. Całość mieszamy aż składniki się połączą.
5. Polewamy sałatkę sosem i podajemy.

Fajnie smakuje z bagietką 😘