Lubię omlety. I mimo, że w dzieciństwie tato robił głównie na słodko, to teraz w mojej kuchni najczęściej gości ten z warzywami.

Kamila

Absolutnie dobre - Omlet z warzywami

Czas przygotowania: 25 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Omlet z warzywami

Składniki:

  • 4 jajka kurze
  • 1/2 cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

1. W misce ubijamy jajka, tak żeby powstała piana. Cukinię ścieramy na grubej tarce, paprykę kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do jajek. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
2. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczną, wsypujemy zioła prowansalskie oraz pokrojony drobno koperek i połowę szczypioru.
3. Smażymy na bardzo wolnym ogniu przez około 10 min. Obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut.
4. Gotowy omlet kroimy na trójkąty lub składamy na pół, posypujemy pozostałym szczypiorkiem i podajemy z sosem pomidorowym.

Gotowe !