Ponownie papryka i ponownie coś duszonego. Tym razem z filetem z kurczaka. To danie jest szybkie, proste i pożywne. Lubię je robić, gdy domownicy mają ochotę na trochę białka ;), a ja nie mam czasu na stanie „przy garach „. U mnie zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje. A paprykę można wymienić na cukinię, pieczarki, lub zrobić tylko z kurczakiem, cebulą i passatą pomidorową.
Kamila
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy pokrojonego na nieduże kawałki fileta, smażymy, aż się lekko zarumieni.
2. Kroimy czosnek, cebulę i dorzucamy do kurczaka. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino i gotujemy do momentu aż wino zmniejszy swoją objętość do połowy. Od czasu do czasu mieszamy.
3. Następnie wlewamy bulion, passatę pomidorową, dusimy około 10 minut, dorzucamy pokrojoną paprykę. Mieszamy.
4. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy paprykę oraz pieprz, solimy do smaku. Pozostawiamy na kuchence jeszcze 5 minut, bez pokrywki.
5. Podajemy ciepły, posypany natką pietruszki, z kaszą, ryżem lub pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Smacznego!