Surówka mojej babci, mojej mamy i moja :). Każda z nich miała swoją wersję. Babcina była z jabłkiem zamiast kukurydzy i bez pietruszki, z octem. Mamy z sokiem z cytryny, jabłkiem… No i na bazie tych wspomnień powstała moja wersja.
Bardziej kolorowa, podobna w smaku a jednak trochę inna. Pychota!
Kamila
Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1/2 małej kapusty czerwonej
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 1 pęczek pietruszki zielonej
Na sos:
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przyrządzania:
1. Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rozdrabniacza. Chwilę miksujemy (możemy też pokroić na drobne paski).
2. Rozdrobnioną kapustę wrzucamy do salaterki, dodajemy kukurydzę oraz drobno pokrojoną pietruszkę.
3. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy składniki sosu (czosnek przeciśnięty przez praskę) i mieszamy. Wlewamy do kapusty i całość dokładnie mieszamy.
4. Odstawiamy na 20 min do połączenia składników i podajemy z ziemniakami lub kaszą.