Surówka mojej babci, mojej mamy i moja :). Każda z nich miała swoją wersję. Babcina była z jabłkiem zamiast kukurydzy i bez pietruszki, z octem. Mamy z sokiem z cytryny, jabłkiem… No i na bazie tych wspomnień powstała moja wersja.
Bardziej kolorowa, podobna w smaku a jednak trochę inna. Pychota!

Kamila

Surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy

Czas przygotowania: 25 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty czerwonej
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 pęczek pietruszki zielonej

Na sos:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przyrządzania:

1. Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rozdrabniacza. Chwilę miksujemy (możemy też pokroić na drobne paski).
2. Rozdrobnioną kapustę wrzucamy do salaterki, dodajemy kukurydzę oraz drobno pokrojoną pietruszkę.
3. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy składniki sosu (czosnek przeciśnięty przez praskę) i mieszamy. Wlewamy do kapusty i całość dokładnie mieszamy.
4. Odstawiamy na 20 min do połączenia składników i podajemy z ziemniakami lub kaszą.