Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 gruszka
- sok z połówki cytryny
- 2 główki cykorii rozdzielone na listki
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera pleśniowego Lazur
na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szczypty soli
Sposób przyrządzania:
1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na bok.
2. Myjemy gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na plastry. Smarujemy wszystkie plastry sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
3. Cykorię układamy na talerzu. dodajemy pokrojoną gruszkę, lekko mieszamy.
4. W rondelku prażymy orzechy posiekane na drobne kawałki. Gdy wystygną posypujemy sałatkę.
5. Kruszymy ser i dodajemy na wierzch sałatki.
6. Całość polewamy sosem.