Sałatka z cykorią, gruszką i orzechami włoskimi

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z cykorią, gruszką i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 gruszka
  • sok z połówki cytryny
  • 2 główki cykorii rozdzielone na listki
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera pleśniowego Lazur

na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 szczypty soli

Sposób przyrządzania:

1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na bok.
2. Myjemy gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na plastry. Smarujemy wszystkie plastry sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
3. Cykorię układamy na talerzu. dodajemy pokrojoną gruszkę, lekko mieszamy.
4. W rondelku prażymy orzechy posiekane na drobne kawałki. Gdy wystygną posypujemy sałatkę.
5. Kruszymy ser i dodajemy na wierzch sałatki.
6. Całość polewamy sosem.