Pikantna zupa z soczewicą i pomidorami

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 3-4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pikantna zupa z soczewicą i pomidorami

Składniki:

  • 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów z puszki (najlepiej w kawałkach )
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Cebule kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
2. Dodajemy pomidory z puszki. Oczywiście mogą być również świeże, pokrojoną w cienkie plasterki marchew i razem dusimy.
3. Potem dodajemy bulion, opłukaną soczewicę i gotujemy ok. 20-30 minut, aż marchew zmięknie i soczewica się rozpadnie.
4. Doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką.