Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 3-4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów z puszki (najlepiej w kawałkach )
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- ostra papryka do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Cebule kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
2. Dodajemy pomidory z puszki. Oczywiście mogą być również świeże, pokrojoną w cienkie plasterki marchew i razem dusimy.
3. Potem dodajemy bulion, opłukaną soczewicę i gotujemy ok. 20-30 minut, aż marchew zmięknie i soczewica się rozpadnie.
4. Doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką.