Absolutnie dobre - Pierniki z Norynbergii

Czas przygotowania: 24 h 20 min.

Porcja dla: 20 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pierniki z Norynbergii

Składniki:

  • 150 g drobnego cukru trzcinowego lub białego
  • 50 g płynnego miodu
  • 3 białka z dużych jajek
  • 250 g zmielonych migdałów podprażonych na suchej patelni
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy korzennej do pierników
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g masy marcepanowej
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 20 opłatków do pierniczków o średnicy 9 cm

Sposób przyrządzania:

1. Mieszamy (nie ubijamy) białka z miodem i cukrem.
Następnie do dajemy resztę składników i mieszamy aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej pasty.
2. Wykładamy opłatki na dwie blachy.
Ręką formujemy najpierw kulki o średnicy około 3-4 cm, potem je spłaszczamy i nakładamy na opłatek, tak żeby pozostało około 1 cm wolnego brzegu, bo pierniki rosną.
3. Zostawiamy blachy na 24 godziny, w temperaturze pokojowej, bez przykrywania, żeby przeschły.
Po tym czasie pieczemy pierniki w temperaturze 180 – 190ºC przez około 12 – 15 minut na złoty kolor.
4. Podczas pieczenia 2-3 razy otwieramy piekarnik, żeby wypuścić parę wodną.
Po upieczeniu studzimy na kratce.

Tradycyjnie piecze się trzy rodzaje elżbietanek: lukrowane, polewane czekoladą i saute. My zdecydowałyśmy się na te ostatnie, ponieważ pierniki norymberskie i tak są dość słodkie.