Jak tylko pojawiają się śliwki węgierki, to od razu powstaje myśl o placku ze śliwkami. A ponieważ ciągle mam wspomnienie pysznego placka babci, to co jakiś czas przywołuje te smaki. Prosty najlepszy, ja dodaję trochę zmielonych migdałów i cynamonu dla podkreślenia smaku ciasta. Połączenie kwaśnych śliwek z tym ciastem jest dla mnie idealne. Szybkie do zrobienia i zawsze się udaje. To taki mój przysmak na koniec lata.

Kamila

Absolutnie dobre - Kruchy placek ze śliwkami

Czas przygotowania: 70 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kruchy placek ze śliwkami

Składniki:

na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 230 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

nadzienie:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżka cynamonu

Sposób przyrządzania:

1. Składniki na ciasto, mieszamy. Kolejno, do mąki dodajemy schłodzone masło, które siekamy nożem, jajka oraz cukier. Szybko zagniatamy, formujemy dwie równe kule i wkładamy do lodówki lub, żeby było szybciej do zamrażalnika na 30 min.
2. Śliwki myjemy i kroimy wzdłuż na pół, wyciągamy pestki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika. Na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze o wymiarach: 30 cm na 21 cm, kleimy ciasto, na grubość około 1 cm. Oprószamy zmielonymi migdałami i układamy śliwki, jedna przy drugiej, środkami do góry. Posypujemy cynamonem.
5. Drugą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na górze.
6. Pieczemy około 40 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe!