Czy gofry, nie kojarzą się najbardziej z nadmorskimi kurortami? Dlaczego nie zrobić by sobie odrobiny wakacji w domu? Nasze gofry są świetne na leniwy, weekendowy poranek, bo nie dość, że prawie jak deser, więc każdy niejadek się skusi, to jeszcze zdrowe i bezglutenowe, bo zrobione z dodatkiem mąki ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej. Nie są bardzo słodkie, więc idealnie nadają się na podkład pod świeże owoce posypane odrobiną cukru pudru czy polane syropem klonowym (to oczywiście wersja dużo mniej fit ;-)). I wbrew pozorom są szybkie i łatwe do przygotowania!
Kamila i Marysia
Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 szczypty soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1/2 litra mleka
- 100 g maki ziemniaczanej
- 100 g maki ryżowej
- 100 g maki kukurydzianej
- 4 jajka
- Dżem
- Owoce sezonowe: maliny, borówki, brzoskwinie itp.
Sposób przyrządzania:
1. Olej kokosowy rozgrzewamy w rondelku.
2. Mąki, mleko oraz żółtka wbijamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
3. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
4. Rozgrzewamy gofrownice. Gdy się nagrzeje wlewamy na nią masę.
5. Upieczone gofry przekładamy na kratkę do odparowania.
Dekorujemy ulubionymi owocami oraz dżemem.
Smacznego!