Czy gofry, nie kojarzą się najbardziej z nadmorskimi kurortami? Dlaczego nie zrobić by sobie odrobiny wakacji w domu? Nasze gofry są świetne na leniwy, weekendowy poranek, bo nie dość, że prawie jak deser, więc każdy niejadek się skusi, to jeszcze zdrowe i bezglutenowe, bo zrobione z dodatkiem mąki ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej. Nie są bardzo słodkie, więc idealnie nadają się na podkład pod świeże owoce posypane odrobiną cukru pudru czy polane syropem klonowym (to oczywiście wersja dużo mniej fit ;-)). I wbrew pozorom są szybkie i łatwe do przygotowania!

Kamila i Marysia

Absolutnie dobre - Gofry bezglutenowe

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Gofry bezglutenowe

Składniki:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szczypty soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1/2 litra mleka
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 100 g maki ryżowej
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • Dżem
  • Owoce sezonowe: maliny, borówki, brzoskwinie itp.

Sposób przyrządzania:

1. Olej kokosowy rozgrzewamy w rondelku.
2. Mąki, mleko oraz żółtka wbijamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
3. W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
4. Rozgrzewamy gofrownice. Gdy się nagrzeje wlewamy na nią masę.
5. Upieczone gofry przekładamy na kratkę do odparowania.
Dekorujemy ulubionymi owocami oraz dżemem.

Smacznego!