
Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Zupa z pieczonej dyni na ostro
Zupa z pieczonej dyni na ostro
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 duży batat lub 3 średnie ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 szczypty ostrej papryki
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka curry
- pieprz i sól do smakudodatki:
- śmietana
- garść prażonych migdałów
- świeży tymianek do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C
2. Dynię kroimy w półksiężyce, wydrążamy pestki, dokładamy batata w skórce lub ziemniaki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 35 min.
3. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek.
4. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy curry, kolendrę, imbir, paprykę i smażymy jeszcze 2 min.
5. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i smażymy przez kolejne 2 min.
6. Wlewamy bulion i gotujemy całość, aż warzywa zmiękną.
7. W tzw. międzyczasie wyjmujemy z piekarnika upieczone warzywa, po ostygnięciu obieramy ze skóry i wrzucamy do gotującego wywaru. Gotujemy całość jeszcze 10 min.
8. Miksujemy.
Podajemy z łyżka śmietany, prażonymi migdałami oraz posypujemy świeżym tymiankiem.