Zupa z pieczonej dyni na ostro

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa z pieczonej dyni na ostro

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 duży batat lub 3 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr bulionu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz i sól do smakudodatki:
  • śmietana
  • garść prażonych migdałów
  • świeży tymianek do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C
2. Dynię kroimy w półksiężyce, wydrążamy pestki, dokładamy batata w skórce lub ziemniaki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 35 min.
3. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek.
4. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy curry, kolendrę, imbir, paprykę i smażymy jeszcze 2 min.
5. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i smażymy przez kolejne 2 min.
6. Wlewamy bulion i gotujemy całość, aż warzywa zmiękną.
7. W tzw. międzyczasie wyjmujemy z piekarnika upieczone warzywa, po ostygnięciu obieramy ze skóry i wrzucamy do gotującego wywaru. Gotujemy całość jeszcze 10 min.
8. Miksujemy.

Podajemy z łyżka śmietany, prażonymi migdałami oraz posypujemy świeżym tymiankiem.