Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych ( mogą być też pieczarki )
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu
- 1 szklanka kaszy owsianej pęczak
- pieprz
- 3 łyżki śmietany 12%
- natka pietruszki lub szczypior do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki.
2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kaszę i prażymy przez 5 min. aż do zrumienienia.
3. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli.
4. Dodajemy grzyby i smażymy do momentu gdy zmiękną.
5. Grzyby z cebulką dodajemy do kaszy i wszystko razem mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Około 45 min.
6. Dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.