Kaszotto z grzybami leśnymi

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kaszotto z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych ( mogą być też pieczarki )
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu
  • 1 szklanka kaszy owsianej pęczak
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • natka pietruszki lub szczypior do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki.
2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kaszę i prażymy przez 5 min. aż do zrumienienia.
3. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli.
4. Dodajemy grzyby i smażymy do momentu gdy zmiękną.
5. Grzyby z cebulką dodajemy do kaszy i wszystko razem mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Około 45 min.
6. Dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.