Zupa krem z zielonych szparagów

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa krem z zielonych szparagów

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2, 3 ziemniaki
  • 100 ml śmietany 12%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • prażone płatki migdałów do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Szparagi płuczemy, odłamujemy twarde i grube końce (ok. 3 cm), łodyżki kroimy na 3 cm kawałki.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy straty czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Potem dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i mieszając co chwilę smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
3. Wrzucamy szparagi (oprócz główek) i smażymy jeszcze przez chwilę.
4. Wlewamy gorący bulion i gotujemy około 10 min. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów ( zostawiamy kilka do dekoracji) i gotujemy jeszcze 3 min.
5. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Podajemy z główkami szparagów oraz płatkami prażonych migdałów.