Sałatka z buraka pieczonego i szparagów z serem pleśniowym

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z buraka pieczonego i szparagów z serem pleśniowym

Składniki:

  • 2 średnie upieczone buraczki
  • 5 szparagów podgotowanych 3 min
  • 1 mieszanka sałat
  • garść prażonych orzechów włoskich
  • 50 g sera lazur lub feta

na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Na talerzu rozkładamy mieszankę sałat,
buraki pokrojone w plastry oraz szparagi, pocięte w małe słupki.
3. Posypujemy serem oraz prażonymi orzechami.
4. Całość polewamy sosem.