Wiosenna zupa z młodych warzyw

Czas przygotowania: 35 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Wiosenna zupa z młodych warzyw

Składniki:

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 kalarepa
  • 1 puszka groszku ( 400 g )
  • 10 młodych ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka masła
  • pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. W garnku zagotowujemy wodę.
2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, masło oraz pokrojoną w plastry włoszczyznę i kalarepę . Chwilę gotujemy.
3. Kroimy w plastry ziemniaki i wrzucamy do zupy.
4. Gotujemy 30 min. Po tym czasie dorzucamy groszek i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.Gotujemy jeszcze przez moment.
5. Gdy zupa jest już ugotowana wrzucamy drobno pokrojony koperek i całość lekko mieszamy.
6. Zupę podajemy samą lub z łyżką śmietany