Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 1 kalarepa
- 1 puszka groszku ( 400 g )
- 10 młodych ziemniaków
- 1,5 l wody
- 1 łyżka masła
- pęczek koperku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. W garnku zagotowujemy wodę.
2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, masło oraz pokrojoną w plastry włoszczyznę i kalarepę . Chwilę gotujemy.
3. Kroimy w plastry ziemniaki i wrzucamy do zupy.
4. Gotujemy 30 min. Po tym czasie dorzucamy groszek i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.Gotujemy jeszcze przez moment.
5. Gdy zupa jest już ugotowana wrzucamy drobno pokrojony koperek i całość lekko mieszamy.
6. Zupę podajemy samą lub z łyżką śmietany