Zupa krem z buraków

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa krem z buraków

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 średnich, upieczonych buraków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • feta do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

1. W garnku rozgrzewamy oliwę.
2. Dodajemy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Dodajemy warzywa pokrojone w kawałki i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
4. Zalewamy całość bulionem, gotujemy aż warzywa zmiękną.
5. Dodajemy pokrojone buraki. Chwilę gotujemy.
6. Blendujemy całość. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz tymiankiem.

Na koniec dekorujemy pokruszona fetą :)