Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 pietruszka
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7 średnich, upieczonych buraków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- świeży tymianek
- feta do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę.
2. Dodajemy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Dodajemy warzywa pokrojone w kawałki i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
4. Zalewamy całość bulionem, gotujemy aż warzywa zmiękną.
5. Dodajemy pokrojone buraki. Chwilę gotujemy.
6. Blendujemy całość. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz tymiankiem.
Na koniec dekorujemy pokruszona fetą :)