Quiche z boczkiem wędzonym i cebulą

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Średnie

Quiche z boczkiem wędzonym i cebulą

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego kefiru lub śmietany

farsz:

  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 g sera chedar
  • 1/2 cebuli
  • 5 plastrów boczku surowego wędzonego
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem.
2. Dodajemy jajka oraz resztę składników i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C, przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
4. W tzw. międzyczasie przygotowujemy farsz.
5. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczka, dodajemy jogurt, mieszamy. Następnie wrzucamy ser. Całość mieszamy i odstawiamy.
6. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm (około) i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy.
7. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min., aż ciasto się lekko zarumieni.
8. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek i sera.
9. Cebule kroimy w piórka a boczek na nieregularne paski. Nakładamy na masę tak jak chcemy :). Posypujemy pieprzem.
10. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 35 min. w temp. 180 °C.