Barszcz wigilijny

Czas przygotowania: 180 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Średnie

Barszcz wigilijny

Składniki na zakwas:

  • 1 kg buraków
  • 1 kromka chleba razowego (gruba ze skórką)
  • 4-6 ziaren pieprzu
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1-2 płaskie łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 jabłka dla smaku
  • 1-2 łyżka soli
  • 1 litr przegotowanej wody

Sposób przyrządzania zakwasu z buraków:

1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plastry lub w słupki.
2. Wkładamy do słoja, dodajemy przyprawy oraz czosnek, sól i cukier.
3. Dodajemy umyte i oczyszczone jabłka (można obrać) pokrojone na ćwiartki lub mniejsze cząstki.
4. Wszystko zalewamy letnią wodą. Na wierzch kładziemy kromkę chleba, najlepiej tak aby znalazła się pod gwintem słoja (naturalny korek), chleb może lekko wystawać z zalewy.
5. Zakrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce.
6. UWAGA! Codziennie ściągamy pianę czystą łyżką. Jeśli nie usuniemy piany pojawi się cienka warstwa kożucha, która szybko zamieni się w pleśń.
7. Po 5 dniach przelewamy zakwas przez sitko do butelek (np. po piwie z korkiem lub innych naczyń).

  • Przechowujemy w lodówce.
  • Nadaje się do picia albo jako zakwas do barszczu czerwonego.

Składniki na barszcz:

  • 3 – 4 litry wody
  • 1,5 kg buraków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1,5 – 2 szklanki zakwasu z buraków
  • 1 szkl wywaru z grzybów suszonych z farszu
  • 1,2 łyżki soli
  • cukier do smaku

Sposób przyrządzania barszczu:

1. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, por, seler liście laurowe ziele angielskie oraz obrane i drobno pokrojone buraki. Solimy.
2. Całość gotujemy na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
3. Wyjmujemy warzywa z barszczu, dodajemy wywar z grzybów, zakwas z buraków. Całość mieszamy i dalej gotujemy około pół godziny. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, oraz cukier.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2,5 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

(proporcje na 50 uszek)

Sposób przyrządzania uszek:

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy małe wgłębienie i dodajemy jajko, masło i oliwę, oraz resztę składników. Całość ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Formujemy kulę i kroimy na pół. Do uszek na 4 osoby wystarczy nam pół kuli. Resztę możemy zamrozić.
3. Ciasto rozwałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy małe krążki, np. od kieliszka lub literatki lub o średnicy 4,5 cm.
4. Na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Składamy na pół z nadzieniem w środku.
5. Zlepiamy brzegi, następnie łączymy dwa końce tworząc jakby pierścionek.
(Najlepiej zawinąć sobie pierożka wokół wskazującego palca i zlepić końcówki).

Składniki na farsz do uszek:

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz

Sposób przyrządzania farszu:

1. W rondelku gotujemy grzyby w 3,5 szklanki wody około 40 min.Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż się zeszkli.
3. Ugotowane grzyby kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do cebuli. Całość smażymy około 10 min, dodajemy pieprz i sól.
4. Farsz studzimy. Wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy przez moment, tak żeby były wyczuwalne kawałki grzybów, ale masa miała gładka konsystencję.
5. Farsz możemy przygotować wcześniej i zamrozić.