Absolutnie dobre - Chrupiące tofu

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Chrupiące tofu

Tofu w takiej postaci jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Jego delikatna, a zarazem chrupiąca struktura sprawia, że rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenie.
Podane z ryżem basmati, posypane sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem jest daniem idealnym pod względem smaku i tekstury.
Po usmażeniu i odsączeniu tofu z tłuszczu, przekładam je na patelnię z już wcześniej przygotowanym sosem. Sos składa się z kilku składników, w tym z czosnku, miodu, sosu sojowego, cytryny oraz wędzonej papryki.
Tofu zanurzone w tym sosie, wchłania wszystkie smaki i aromaty, dzięki czemu staje się jeszcze smaczniejsze, a gdy płyny się zredukują powstaje pyszna chrupiąca skórka.
To proste danie z pewnością zadowoli zarówno miłośników wegetariańskiej kuchni, jak i wszystkich, którzy pragną spróbować czegoś nowego.

Smacznego!
Kamila

Składniki:

  • 180 g naturalnego tofu
  • biały sezam
  • drobny szczypiorek
  • olej rzepakowy
  • do podania: ryż jaśminowy lub basmati

na sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ szklanki wody

Sposób przyrządzania:

1. Tofu wyjmujemy z opakowania, dokładnie odsączamy z wody na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę. Do woreczka wsypujemy mąkę i do niej wrzucamy kostki tofu. Poruszamy woreczkiem, aż wszystkie kostki pokryją się mąką.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak, żeby zakrył całe dno. Wrzucamy obtoczone w mące tofu i smażymy aż lekko się zarumieni i będzie chrupkie.
Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia tłuszczu.
3. Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy.
4. Na patelnię wlewamy przygotowany sos. Podgrzewamy do momentu aż zacznie się gotować i lekko bulgotać i gęstnieć. Teraz wrzucamy do niego kawałki tofu. Mieszamy tak aby sos oblepił całe tofu.
5. Do miski wrzucamy ryż jaśminowy, na wierzch układamy kostki tofu. Posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Gotowe!❤️