Blog

Blog2020-06-07T13:48:07+02:00

Pieczone gruszki z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i miodem

To są te małe przyjemności, które od czasu do czasu sobie serwujemy. A że połączenie słodko-słone lubimy bardzo, bardzo, to pieczone w ten sposób gruszki, sprawdzają się doskonale! Świetna przekąska - deser na chłodne popołudnia. Podajemy od razu po upieczeniu [...]

Zupa Pho

Zupa Pho to klasyka kuchni wietnamskiej i azjatyckiej. Swoim smakiem zachwyciła mnie już kilka lat temu, ale jej aromat oczarował mnie całkiem niedawno. Ponieważ lubię wyzwania to spróbowałam odtworzyć ten wspaniały smak. Faktem jest, że ten bulion wymaga poświęcenia trochę [...]

Muffiny jajeczne z warzywami

Prawdę mówiąc, to danie powstało z resztek. Miałam 4 ostatnie jaja i kilka łyżek jogurtu greckiego, kawałek papryki, połówkę cebuli, resztkę szczypioru, kilka listków szpinaku, różyczki brokuła. W sumie mogłam zrobić omlet warzywny, ale pomyslałam, że zapieczone jajka z warzywami [...]

Smoothie bananowe z masłem orzechowym i kakao

Smoothie z masłem orzechowym pijemy przed treningiem, na pierwsze śniadanie. Ten koktajl zawiera magnez, potas, wit.E, witaminy z grupy B oraz zdrowe kwasy tłuszczowe przez co dostarczy nam dużo energii na resztę dnia. Bardzo lubimy i polecamy! Marysia i [...]

Pasta z makreli wędzonej

Wędzona makrela chyba najbardziej smakuje nam w okresie jesienno-zimowym. Pewnie dzieję się tak dlatego bo jest większe zapotrzebowanie organizmu na witaminę D3, a ta akurat posiada jej bardzo dużo.100 gramów makreli wypełnia dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! My lubimy ją [...]

Pierniki z Norynbergii

Słynne pierniki z Norymbergii zaczęto wypiekać pod koniec XIV w. Nazwano je Elisenlebkuchen (Elisen od Elżbieta, Lebkuchen – pierniki, czyli analogicznie do toruńskich katarzynek - elżbietanki) na cześć ukochanej córki piekarza, która ponoć wyzdrowiała dzięki kuracji korzennymi ciasteczkami.Na pierwszy rzut [...]