Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 2 puszki pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżka kolendry mielonej
- 2 cm świeżego imbiru
- szczypta lub do smaku papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 woreczki ugotowanego ryżu
Sposób przyrządzania:
1. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z olejem.
2. Dodajemy cebulę pokrojoną w większe kostki. Chwilę smażymy.
3. Imbir bardzo drobno kroimy i wrzucamy wraz z przyprawami do cebuli. Solimy. Mieszamy i smażymy 3 min.
4. Pierś kurczaka kroimy na kawałeczki i wrzucamy do cebuli, całość mieszamy i chwilę smażymy, aż mięso nie będzie surowe.
5. Pomidory w puszce miksujemy na pulpę i wlewamy do rondla.
6. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min. (co jakiś czas mieszając).
7. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.
8. Dekorujemy listkiem kolendry :)