Miso… chodziło za mną od dawna.
Przyznam, że to była moja pierwsza próba.
Z wykorzystaniem bulionu warzywnego z obierek, z dużą ilością marchewki i czosnku, z groszkiem cukrowym, który zalegał w lodówce, grzybami shimeji i uwielbianą pak czoi. Dlatego lubię zupy. Można do nich wrzucić wszystko i zawsze smakują.
Ta jest mocno warzywna, a dopełnieniem na pewno jest pasta miso, która ma bardzo charakterystyczny smak. Dla mnie bomba!

Kamila

Zupa miso z grzybami shimeji

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa miso z grzybami shimeji

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 małe kapustki pak czoi
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 150 g grzybów shimeji
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 soku z limonki
  • 4 łyżki miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 arkusz nori
  • pęczek szczypioru do posypania
  • sól do smaku
  • 300g ugotowanego makaronu udon lub ryżowego

Sposób przyrządzania:

1. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek i chwilę smażymy.
2. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchew i podsmażamy przez 5 minut.
3. Wlewamy bulion i gotujemy kolejne 5 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy pokrojony groszek cukrowy, chwilę smażymy. Dodajemy do zupy.
5. Na tej samej patelni podsmażamy pojedyncze listki kapusty pak czoi, aż do lekkiego zarumienienia. Wrzucamy do zupy.
6. Gotujemy 20 minut. Dodajemy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki. Mieszamy.
7. Wrzucamy wcześniej umyte i pozbawione grzybni grzyby shimeji. Gotujemy 5 minut.
8. Na koniec zmniejszamy ogień, dodajemy pastę miso, mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Pamiętajmy aby nie zagotować zupy po dodaniu miso, ponieważ straci swoje właściwości odżywcze.
9. Do miseczek wkładamy ulubiony makaron, zalewamy zupą, dekorujemy pokrojonymi w paski nori oraz posypujemy szczypiorkiem.

Gotowe!