Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Idealny dodatek do grilla, pieczonych ziemniaków, chlebka pita. Dość często robię tę wersję tzatzików. Lubię ostrość rzodkiewki połączoną ze smakiem ogórka i aromatem czosnku. Fajnie podkreśla smak mięsa. Można też jeść jako główne danie na śniadanie z kawałkiem chleba.
Kamila
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 -2 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu greckiego
- duża szczypta soli lub do smaku, szczypta pieprzu czarnego
- garść dowolnych kiełków
Sposób przyrządzania:
1. Ogórki i rzodkiewkę dokładnie umyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odczekać chwilę i odlać wodę, która wypłynie z ogórków. Nie solić ogórków i rzodkiewki przed dodaniem jogurtu, ponieważ warzywa tracą chrupkość.
2. Do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wymieszać, aż do połączenia składników.
3. Do miseczki z ogórkami i rzodkiewką dodać jogurt i połączyć składniki.
4. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu posypać ulubionymi kiełkami i podawać do dań z grilla lub do młodych ziemniaków.
Smacznego!😘