Czasami zdarza się, że w lodówce zostanie szpinak, nie za duża ilość. Możemy wtedy dodać go do naszego ulubionego smoothie, sałatki, ale też przygotować takie zielone naleśniki. Smakują wybornie, a farsz każdy może przygotować według własnej potrzeby. My miałyśmy ochotę na farsz serowy z koperkiem, kaparami i wędzonym łososiem. Przyznam, że to połączenie zawsze się sprawdza. Do tego zielony kolor naleśników dopełnia całości. A ponieważ lubimy kolorowe potrawy, często sięgamy po ten przepis.
Kamila
Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
ciasto na około 12 sztuk:
- 2 szklanki mleka
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 80 g świeżego szpinaku 'baby’
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- szczypta soli
farsz:
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- 300 g serka koziego lub śmietankowego
- 2 łyżeczki kaparów
- pęczek koperku
- kiełki do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy szpinak. Blendujemy przez chwilę do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru, bez widocznych drobinek szpinaku.
2. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego.
4. Łososia rwiemy lub kroimy na kawałeczki. Serek mieszamy z kaparami i drobno pokrojonym koperkiem.
5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy nieduże porcje ciasta i smażymy (bez tłuszczu lub tylko z niewielkim dodatkiem oleju), z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Układamy jeden na drugim, na odwróconym płaskim talerzu.
6. Gdy naleśniki lekko przestygną, smarujemy je serkiem i rozkładamy kawałki łososia. Zawijamy w rulon lub trójkąt.
Podajemy od razu, posypane kiełkami :)