Czasami zdarza się, że w lodówce zostanie szpinak, nie za duża ilość. Możemy wtedy dodać go do naszego ulubionego smoothie, sałatki, ale też przygotować takie zielone naleśniki. Smakują wybornie, a farsz każdy może przygotować według własnej potrzeby. My miałyśmy ochotę na farsz serowy z koperkiem, kaparami i wędzonym łososiem. Przyznam, że to połączenie zawsze się sprawdza. Do tego zielony kolor naleśników dopełnia całości. A ponieważ lubimy kolorowe potrawy, często sięgamy po ten przepis.

Kamila

Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem

Składniki:

ciasto na około 12 sztuk:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g świeżego szpinaku 'baby’
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 300 g serka koziego lub śmietankowego
  • 2 łyżeczki kaparów
  • pęczek koperku
  • kiełki do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy szpinak. Blendujemy przez chwilę do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru, bez widocznych drobinek szpinaku.
2. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego.
4. Łososia rwiemy lub kroimy na kawałeczki. Serek mieszamy z kaparami i drobno pokrojonym koperkiem.
5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy nieduże porcje ciasta i smażymy (bez tłuszczu lub tylko z niewielkim dodatkiem oleju), z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Układamy jeden na drugim, na odwróconym płaskim talerzu.
6. Gdy naleśniki lekko przestygną, smarujemy je serkiem i rozkładamy kawałki łososia. Zawijamy w rulon lub trójkąt.

Podajemy od razu, posypane kiełkami :)