Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i pomarańczą

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i pomarańczą

Składniki:

  • 2 garści szpinaku
  • 5 truskawek
  • 1/2 pomarańczy
  • 50 g sera pleśniowego
  • garść uprażonego słonecznika

na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Szpinak myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu.
3. dodajemy sam miąższ z pomarańczy porwany na kawałki oraz ćwiartki truskawek.
4. Posypujemy serem pleśniowym i słonecznikiem.
5. Całość polewamy sosem.