Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 garści szpinaku
- 5 truskawek
- 1/2 pomarańczy
- 50 g sera pleśniowego
- garść uprażonego słonecznika
na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- łyżka octu balsamicznego
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Szpinak myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu.
3. dodajemy sam miąższ z pomarańczy porwany na kawałki oraz ćwiartki truskawek.
4. Posypujemy serem pleśniowym i słonecznikiem.
5. Całość polewamy sosem.