Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 2 garście szpinaku baby
- 8 różyczek brokuła
- garść rukoli
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- ulubione kiełki do posypania
- łyżka grubo startego parmezanu lub cheddara
Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu lipowego Huzar
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szczypty soli
Sposób przyrządzania:
1. Umyte i obrane marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach lub używamy temperówki do warzyw. Przekładamy do miski, dodajemy szpinak, rukolę, lekko mieszamy.
2. Posypujemy słonecznikiem, kiełkami i startym serem.
3. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą, miodem i cytryną. Wciskamy czosnek, solimy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Polewamy warzywa, lekko mieszamy.
Gotowe!