Absolutnie dobre - Sałatka z marchewki ze szpinakiem, rukolą i parmezanem

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z marchewki ze szpinakiem, rukolą i parmezanem

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • 2 garście szpinaku baby
  • 8 różyczek brokuła
  • garść rukoli
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • ulubione kiełki do posypania
  • łyżka grubo startego parmezanu lub cheddara

Na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu lipowego Huzar
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szczypty soli

Sposób przyrządzania:

1. Umyte i obrane marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach lub używamy temperówki do warzyw. Przekładamy do miski, dodajemy szpinak, rukolę, lekko mieszamy.
2. Posypujemy słonecznikiem, kiełkami i startym serem.
3. W miseczce mieszamy oliwę z musztardą, miodem i cytryną. Wciskamy czosnek, solimy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Polewamy warzywa, lekko mieszamy.

Gotowe!