Absolutnie dobre - Rabarbar z malinami pod migdałowo - owsianą kruszonką.

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

 

Rabarbar z malinami pod migdałowo – owsianą kruszonką

Rabarbar z malinami pod migdałowo – owsianą kruszonką to jeden z tych deserów, które robi się szybko i zawsze się udaje. Owoce świetnie się ze sobą łączą, a maślana, chrupiąca kruszonka podkreśla smak. Można go podać na ciepło – zaraz po wyjęciu z piekarnika – albo na zimno, na przykład z kleksem jogurtu naturalnego, bitą śmietaną albo gałką lodów.

To jest pyszne!
Kamila i Marysia

Absolutnie dobre - Rabarbar z malinami pod migdałowo - owsianą kruszonką.
Absolutnie dobre - Rabarbar z malinami pod migdałowo - owsianą kruszonką.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 garście malin ( mogą być mrożone )
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 100 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

kruszonka:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g mielonych płatków owsianych
  • 100 g mąki migdałowej
  • garść płatków migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Rabarbar myjemy i kroimy na około 2 cm kawałki. Dodajemy maliny, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki migdałowej. Mieszamy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wrzucamy owoce.
  4. Cukier, mąkę oraz płatki owsiane i masło, rozcieramy palcami, aby składniki połączyły się tworząc sypką kruszonkę.
  5. Owoce posypujemy równomiernie kruszonką. Na wierzch wrzucamy płatki migdałowe.
  6. Pieczemy około 2-3 minut, aż do zarumienienia kruszonki.

Podajemy zaraz po upieczeniu z dodatkiem jogurtu naturalnego, gałki lodów lub na zimno.
Każda wersja jest pyszna. Smacznego !