
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Rabarbar z malinami pod migdałowo – owsianą kruszonką
Rabarbar z malinami pod migdałowo – owsianą kruszonką
Rabarbar z malinami pod migdałowo – owsianą kruszonką to jeden z tych deserów, które robi się szybko i zawsze się udaje. Owoce świetnie się ze sobą łączą, a maślana, chrupiąca kruszonka podkreśla smak. Można go podać na ciepło – zaraz po wyjęciu z piekarnika – albo na zimno, na przykład z kleksem jogurtu naturalnego, bitą śmietaną albo gałką lodów.
To jest pyszne!
Kamila i Marysia


Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 2 garście malin ( mogą być mrożone )
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 100 g mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
kruszonka:
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g mielonych płatków owsianych
- 100 g mąki migdałowej
- garść płatków migdałów
Sposób przyrządzania:
- Rabarbar myjemy i kroimy na około 2 cm kawałki. Dodajemy maliny, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki migdałowej. Mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wrzucamy owoce.
- Cukier, mąkę oraz płatki owsiane i masło, rozcieramy palcami, aby składniki połączyły się tworząc sypką kruszonkę.
- Owoce posypujemy równomiernie kruszonką. Na wierzch wrzucamy płatki migdałowe.
- Pieczemy około 2-3 minut, aż do zarumienienia kruszonki.
Podajemy zaraz po upieczeniu z dodatkiem jogurtu naturalnego, gałki lodów lub na zimno.
Każda wersja jest pyszna. Smacznego !