Pasztet z soczewicy

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • szczypta chili
  • papryka słodka
  • opcjonalnie sos sojowy

Sposób przyrządzania:

1. Gotujemy soczewicę mieszając od czasu do czasu, aż rozpadnie się na papkę. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i powoli smażymy na oliwie z cebulą pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, mielony kumin i chili, które też powinny chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami.
3. Rozpadające się warzywa mieszamy z purée z soczewicy, solą i pieprzem.
4. Dodajemy jajka. Całość mieszamy.

Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka, przypomina masę na placki ziemniaczane.

5. Formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub tartą bułką .
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Po wlaniu masy należy blaszką postukać, by uleciały bąbelki powietrza. Pieczemy około 30 min.
7. Kroimy dopiero gdy pasztet ostygnie.