Pasztet z grzybami i soczewicą

Czas przygotowania: 120 min.

Porcja dla: 5 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Średnie

Pasztet z grzybami i soczewicą

Składniki:

  • 2 szkl grzybów suszonych
  • 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szkl soczewicy czerwonej
  • 1 średnia cebla
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 szkl wody do gotowania grzybów
  • 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżki oleju do pasztetu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • przyprawy (np. zioła prowansalskie, oregano, tymianek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka orzechów włoskich do przystrojenia
  • olej do posmarowania po wierzchu

Sposób przyrządzania:

1. W rondelku gotujemy grzyby w 3,5 szklanki wody około 40 min.Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy 2 szklankami wywaru z grzybów. Gotujemy aż woda wyparuje, a soczewica będzie miękka.
3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem i też kroimy na drobne kawałki, grzyby kroimy na paski i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
4. Do miski wrzucamy kaszę gryczaną, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę z grzybami oraz resztę składników.
5. Całość miksujemy na jednolitą masę.
6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
7. Foremkę do pieczenia (keksówkę) wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy zmielonymi orzechami, przekładamy masę. Wierzch smarujemy olejem i dekorujemy kawałkami orzechów.
8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 min.
9. Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu.