Pieczony czosnek w łupinach ma delikatniejszy smak i doskonale nadaje się do smarowideł na kanapki czy do sosów. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty, używam ich często zamiast masła. Czosnek dodaję do każdej pasty, to dla mnie podstawa, uwieńczenie kompozycji smaku. Tutaj spróbowałam czosnku inaczej. Pieczony jest bardziej słodkawy i nieostry. Warto go mieszać z różnymi warzywami.

Kamila

Pasta z pieczonego czosnku z bakłażanem

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z pieczonego czosnku z bakłażanem

Składniki:

  • 5 główek czosnku
  • 1 bakłażan
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Obsypujemy solą i odstawiamy na bok na 15 min.
2. Główki czosnku obieramy z pierwszych łupin, ale zostawiamy w całości, odcinamy każdą od góry przy łodyżce. Nacieramy oliwą.
3. Bakłażana płuczemy z soli w zimnej wodzie, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy oliwą.
4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy główki czosnku i bakłażana. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min.
5. Po wystudzeniu, wyjmujemy miąższ z bakłażana i wkładamy do blendera lub rozdrabniacza. To samo robimy z czosnkiem: obieramy ze skórki i wrzucamy do bakłażana.
6. Dodajemy łyżkę oleju, sok z cytryny, sól i pieprz oraz tymianek i całość miksujemy na gładką masę.
7. Gotową pastę przekładamy do słoiczka.

Można przechowywać w lodówce 2 dni.

Dobrze smakuje z pieczywem razowym z dodatkiem pomidora ;)