Owsianka to niekwestionowany król śniadań w moim domu! Z tym, że każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania: szanowny małżonek – na słono i tylko na wodzie, a ja i Janka ( młodsza córka ) – na słodko, z pełnotłustym mlekiem i bakaliami, sezonowymi owocami, albo domowym dżemem od mamy. O Ali ( starsza córka ) nie piszę, bo ona to w ogóle śniadań nie uważa 😛
Wielkim odkryciem dla mnie jest dodatek masła orzechowego (podpatrzyłam od @greenroutine 😘) – owsianka staje się jeszcze bardziej kremowa, w zdrowy sposób sycąca i zyskuje boski posmak fistaszków. No niebo w gębie!
Kiedy rozpoczynam dzień tym daniem, to mam poczucie, że zjadłam deser, a nie śniadanie!

Marysia

Absolutnie dobre - Owsianka z owocami

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 1 osoby

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Owsianka z owocami

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich (z krojonego lub łamanego ziarna)
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • woda
  • mleko
  • 1 łyżka naturalnego masła orzechowego
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • dodatki: owoce, bakalie

Sposób przyrządzania:

1. Do rondelka wsypujemy oba rodzaje płatków.
Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając, bo owsianka lubi przywierać.
2. Kiedy płatki się rozkleją, a woda nieco odparuje, dolewamy mleko, żeby powstała nie za rzadka papka i jeszcze moment gotujemy. Wyłączamy gaz.
3. Dodajemy łyżkę masła orzechowego i mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
4. Wsypujemy siemię lniane i ulubione bakalie.
5. Na koniec dekorujemy pokrojonymi w kawałki owocami.