Owsianka to niekwestionowany król śniadań w moim domu! Z tym, że każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania: szanowny małżonek – na słono i tylko na wodzie, a ja i Janka ( młodsza córka ) – na słodko, z pełnotłustym mlekiem i bakaliami, sezonowymi owocami, albo domowym dżemem od mamy. O Ali ( starsza córka ) nie piszę, bo ona to w ogóle śniadań nie uważa 😛
Wielkim odkryciem dla mnie jest dodatek masła orzechowego (podpatrzyłam od @greenroutine 😘) – owsianka staje się jeszcze bardziej kremowa, w zdrowy sposób sycąca i zyskuje boski posmak fistaszków. No niebo w gębie!
Kiedy rozpoczynam dzień tym daniem, to mam poczucie, że zjadłam deser, a nie śniadanie!
Marysia
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 1 osoby
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich (z krojonego lub łamanego ziarna)
- 3 łyżki płatków jaglanych
- woda
- mleko
- 1 łyżka naturalnego masła orzechowego
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- dodatki: owoce, bakalie
Sposób przyrządzania:
1. Do rondelka wsypujemy oba rodzaje płatków.
Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając, bo owsianka lubi przywierać.
2. Kiedy płatki się rozkleją, a woda nieco odparuje, dolewamy mleko, żeby powstała nie za rzadka papka i jeszcze moment gotujemy. Wyłączamy gaz.
3. Dodajemy łyżkę masła orzechowego i mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
4. Wsypujemy siemię lniane i ulubione bakalie.
5. Na koniec dekorujemy pokrojonymi w kawałki owocami.