Muffiny dyniowe

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja: 12 sztuk

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Muffiny dyniowe

Składniki:

  • 300 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 ml purée z pieczonej dyni
  • 60 ml mleka
  • 150 g masła, roztopionego
  • garść żurawiny

Sposób przyrządzenia:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
2. Formę na muffiny smarujemy tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Masło roztapiamy i studzimy.
3. Mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy.
4. Dodajemy cukier, sól, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, żurawinę i wanilię. Mieszamy.
5. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka i dodajemy purée z dyni.
6. Dajemy roztopione masło i mleko. Całość mieszamy.
7. Delikatnie łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i krótko mieszamy łyżką, aż do połączenia składników.
8. Ciasto nakładamy do foremek. Wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut, pieczemy do suchego patyczka.
9. Możemy posypać cukrem pudrem.