Czas przygotowania: 45 min.
Porcja: 12 sztuk
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 300 g mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 170 g cukru
- szczypta soli
- łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 250 ml purée z pieczonej dyni
- 60 ml mleka
- 150 g masła, roztopionego
- garść żurawiny
Sposób przyrządzenia:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
2. Formę na muffiny smarujemy tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Masło roztapiamy i studzimy.
3. Mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy.
4. Dodajemy cukier, sól, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, żurawinę i wanilię. Mieszamy.
5. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka i dodajemy purée z dyni.
6. Dajemy roztopione masło i mleko. Całość mieszamy.
7. Delikatnie łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i krótko mieszamy łyżką, aż do połączenia składników.
8. Ciasto nakładamy do foremek. Wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut, pieczemy do suchego patyczka.
9. Możemy posypać cukrem pudrem.