Kiedy tylko papryka wygrzeje się na słońcu, oddając swój pyszny aromat, szykuję leczo. Leczo jest łatwą potrawą, którą bardzo często robię. Tutaj w wersji wegańskiej, z dużą ilością warzyw i przypraw. Smakuje na gorąco i na zimno. Polecam !

Kamila

Leczo wegańskie

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Leczo wegańskie

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 średni bakłażan
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta papryczki chili
  • 2 puszki po 400 g pomidorów
  • 5 suszonych pomidorów

Sposób przyrządzania:

1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli.
2. Bakłażana kroimy w kawałki, solimy i odstawiamy na bok.
3. Do cebuli wlewamy wino. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną paprykę, suszone pomidory oraz sól. Dusimy przez 7 minut.
4. Z bakłażana odlewamy wodę i dorzucamy na patelnie. Mieszamy i dodajemy pomidory, oraz przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy, aż bakłażan będzie miękki, mieszając od czasu do czasu.
5. Podajemy od razu z pieczywem lub ryżem, bądź na zimno następnego dnia.