Kiedy tylko papryka wygrzeje się na słońcu, oddając swój pyszny aromat, szykuję leczo. Leczo jest łatwą potrawą, którą bardzo często robię. Tutaj w wersji wegańskiej, z dużą ilością warzyw i przypraw. Smakuje na gorąco i na zimno. Polecam !
Kamila
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 średni bakłażan
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta papryczki chili
- 2 puszki po 400 g pomidorów
- 5 suszonych pomidorów
Sposób przyrządzania:
1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli.
2. Bakłażana kroimy w kawałki, solimy i odstawiamy na bok.
3. Do cebuli wlewamy wino. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną paprykę, suszone pomidory oraz sól. Dusimy przez 7 minut.
4. Z bakłażana odlewamy wodę i dorzucamy na patelnie. Mieszamy i dodajemy pomidory, oraz przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy, aż bakłażan będzie miękki, mieszając od czasu do czasu.
5. Podajemy od razu z pieczywem lub ryżem, bądź na zimno następnego dnia.