Przepis - Absolutnie dobre - Kofty z szynki wieprzowej

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3-4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Kofty z szynki wieprzowej

Czasami miałam ochotę na kotlety mielone, które będą miały inny smak niż te tradycyjne, jakie jadłam w domu rodzinnym. I zupełnie przypadkiem trafiłam na kofty – szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z mieszanką bałkańskich przypraw i ziół. Spróbowałam zrobić je po swojemu, z mięsem jakie miałam oraz z przyprawami i ziołami, które lubię. Podsmażyłam cebulę ,dodałam też trochę sosu sojowego, i muszę przyznać, że całkiem smaczna ta moja wersja wyszła. Smacznego!

Kamila

Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej mielonej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • kawałek świeżego imbiru (tak około 2-3 cm)
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

1. Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony drobno imbir.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Do mięsa dodajemy usmażoną cebulę wraz z tłuszczem oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
4. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Dodajemy sos sojowy i solimy do smaku. ( u mnie około 1/2 łyżeczki soli ) i dokładnie wyrabiamy.
5. Mięso formujemy natłuszczonymi dłońmi z kuli wielkości piłeczki pingpongowej na dowolny kształt :). U mnie wyszło 8 kotlecików.
6. Na rozgrzaną patelnię grillową, zwykłą nieprzywierającą lub grilla układamy mięso. Delikatnie spłaszczamy i smażymy z jednej strony do zarumienienia i obracamy na drugą stronę powtarzając smażenie. Można też upiec w piekarniku. nagrzanym do temp. 210 stopni i piec około 20 min, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.
Kofty podajemy z ulubioną sałatką lub tzatzikami i pitą.

Smacznego 😘