Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 200g kaszy owsianej lub pęczak
- 1 średnia marchewka
- 1 średni por
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 800 ml bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy do smażenia
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Na patelnię wlewamy trochę oleju i dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę i smażymy około 3 minut, mieszając od czasu do czasu.
2. Przesuwamy na bok kaszę, dolewamy trochę oleju i dodajemy drobno pokrojony por. Smażymy aż zmięknie. Mieszamy z kaszą.
3. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i chwilę smażymy. Dolewamy wino, mieszamy i dusimy do momentu aż wino wyparuje.
4. Dodajemy tymianek, mieszamy i podlewamy połową bulionu. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
5. Dolewamy kolejną porcję bulionu, mieszamy i dusimy około 10 min.
6. Dodajemy groszek, sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy aż kasza wchłonie płyn.
Smacznego! :)