Drożdżowe rogaliki z makiem

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja: 20 rogalików

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Średnie

Drożdżowe rogaliki z makiem

Składniki:

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

masa makowa:

  • 1 szklanki maku mielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 ciastka biszkoptowe

Sposób przyrządzania:

1. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy 2 szczypty soli, 2 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy.
2. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
3. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
4. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową.
5. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mak oraz mleko, gotujemy.
6. Dodajemy bakalie, miód i pokruszone biszkopty. Smażymy, aż masa będzie zwarta (całkowicie odparowana ). Odstawiamy do wystygnięcia.
7. Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy je, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów.
8. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę masy makowej. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu i wyginamy w kształt półksiężyca.
9.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy migdałami.
10. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a ciastka odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
11. Pieczemy około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru.