Chlebek bananowy

Czas przygotowania: 120 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 przejrzałe banany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki może być pszenna lub razowa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego, lub masła

opcjonalnie:

  • garść ulubionych orzechów z grubsza pokrojonych, wiśnie (na zdjęciu), rodzynki lub żurawina

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
2. W misce rozgniatamy widelcem banany, wsypujemy mąkę, sodę, cukier.
3. Dodajemy jajko oraz tłuszcz i mieszamy.
4. Dodajemy owoce, czy bakalie, albo jedno i drugie.
5. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wkładamy na 1 godzinę i 20 minut do piekarnika.