Czas przygotowania: 120 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 przejrzałe banany
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki może być pszenna lub razowa
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego, lub masła
opcjonalnie:
- garść ulubionych orzechów z grubsza pokrojonych, wiśnie (na zdjęciu), rodzynki lub żurawina
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
2. W misce rozgniatamy widelcem banany, wsypujemy mąkę, sodę, cukier.
3. Dodajemy jajko oraz tłuszcz i mieszamy.
4. Dodajemy owoce, czy bakalie, albo jedno i drugie.
5. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wkładamy na 1 godzinę i 20 minut do piekarnika.