Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Ten budyń to zdrowa propozycja na śniadanie. Świetne jest to, że baza czyli sam budyń może pozostać niezmienny, a składniki „ozdobne” możemy zmieniać sezonowo i podkręcać smaki tak jak akurat mamy ochotę.
Kamila
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- ok. 1 szklanka wody
- ok. 70 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 banan
- 10 truskawek
- 2-3 łyżki miodu
- 1 duża szczypta soli
- listki mięty do przystrojenia
Sposób przyrządzania:
1. Kaszę płuczemy gorącą wodą na sitku, żeby pozbyć się goryczki.
2. Zalewamy ją w rondelku wodą tak, żeby kasza była pod jej powierzchnią i gotujemy, aż zmięknie, a większość wody się wchłonie. Można też namoczyć kaszę wcześniej (np. zostawić na noc), wtedy ugotuje się po prostu szybciej.
3. Wlewamy mleko. Podałam ok. 70 ml, ale chodzi o to, żeby nie dodać za dużo mleka, bo wtedy nie uzyskamy konsystencji budyniu, tylko zupę mleczną. Dodajemy sól i mieszamy.
5. Banana obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do kaszy.
6. Miksujemy blenderem do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję.
7. Gotowy budyń nakładamy do miseczek.
8. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Polewamy miodem i dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!