Przepis - Absolutnie Dobre - Budyń jaglany z bananem i truskawkami

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Budyń jaglany z bananem i truskawkami

Ten budyń to zdrowa propozycja na śniadanie. Świetne jest to, że baza czyli sam budyń może pozostać niezmienny, a składniki „ozdobne” możemy zmieniać sezonowo i podkręcać smaki tak jak akurat mamy ochotę.

Kamila

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • ok. 1 szklanka wody
  • ok. 70 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 banan
  • 10 truskawek
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 duża szczypta soli
  • listki mięty do przystrojenia

Sposób przyrządzania:

1. Kaszę płuczemy gorącą wodą na sitku, żeby pozbyć się goryczki.
2. Zalewamy ją w rondelku wodą tak, żeby kasza była pod jej powierzchnią i gotujemy, aż zmięknie, a większość wody się wchłonie. Można też namoczyć kaszę wcześniej (np. zostawić na noc), wtedy ugotuje się po prostu szybciej.
3. Wlewamy mleko. Podałam ok. 70 ml, ale chodzi o to, żeby nie dodać za dużo mleka, bo wtedy nie uzyskamy konsystencji budyniu, tylko zupę mleczną. Dodajemy sól i mieszamy.
5. Banana obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do kaszy.
6. Miksujemy blenderem do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję.
7. Gotowy budyń nakładamy do miseczek.
8. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Polewamy miodem i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!