Roślina
Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe – gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej.
Źródło: Wikipedia
Wartość odżywcza:
Na |
Wartość energetyczna (kcal) 160 |
Tłuszcz 15 g | |
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g | |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,8 g | |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Sód 7 mg | |
Potas 485 mg | |
Węglowodany 9 g | |
Błonnik 7 g | |
Cukry 0,7 g | |
Białko 2 g |
Witamina A | 146 IU | Kwas askorbinowy | 10 mg |
Wapń | 12 mg | Żelazo | 0,6 mg |
Witamina D | 0 IU | Witamina B6 | 0,3 mg |
Witamina B12 | 0 µg | Magnez | 29 mg |