Roślina
Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe – gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Wykopaliska dowodzą, że awokado było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej – przez Środkową – aż do Południowej.
Źródło:  Wikipedia
Wartość odżywcza:
Na 
Wartość energetyczna (kcal) 160
Tłuszcz 15 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,8 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 10 g
Cholesterol 0 mg
Sód 7 mg
Potas 485 mg
Węglowodany 9 g
Błonnik 7 g
Cukry 0,7 g
Białko 2 g
Witamina A 146 IU Kwas askorbinowy 10 mg
Wapń 12 mg Żelazo 0,6 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0,3 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 29 mg